Kestovaippojen käyttö

Minulta usein kysellään, että miten niitä kestovaippoja käytetään? Eikö niiden käyttäminen ole hankalaa? Tai monet kertovat huonosti onnistuneista kestovaippailukokemuksistaan. Kerron siis tässä perustietoa kestovaippailusta, perustuen omaan kokemukseeni.

Päivittäiseen (n. joka 3-4 päivä) huoltoon kuuluu pesu, kuivatus ja taskujen täyttö. Vaipat pestään pyykinpesukoneessa 60 asteessa. Pesuaineena minulla on oma diy pyykinpesujauhe(sis. ruokasoodaa, pesusoodaa, epsom-suolaa ja ruokasuolaa). Aiemmin käytin paljon pesupähkinöitä, mutta ne pääsivät nyt loppumaan. Kaupasta löytyy myös useita sopivia pyykinpesuaineita. Kestovaipoille pesuaineen tulisi olla saippuaton alle 5% saippuaa, fosfaatiton ja valkaisuaineeton. Vauvan herkälle pepulle suosittelen myös hajusteetonta. Huuhteluaineena käytän n. 2rkl etikkaa. Pesuohjelman pituutta säädän vaippojen likaisuuden mukaan.

Pesun jälkeen erottelen pul-taskut narulle kuivumaan ja imut sekä sisävaipat kuivausrumpuun. Kuivuttuaan täytän vaipat valmiiksi, jotta muidenkin perheenjäsenten on helppo niitä käyttää.

Käytön jälkeen pissivaipasta irroitetaan imut ja jätetään ilmavasti kuivumaan. Kakkavaippa huuhdellaan käsisuihkulla pönttöön ja jätetään sekin kuivumaan. Meidän n. 20:n taskun ja 5:n sisävaipan varastolla, pesuväli on 3-4 päivää. Pesu ja huolto/täyttö vie aikaa n. 15-20min. Näin siis tässä vaiheessa, kun lapsi on 9kk:n ikäinen. Pottailu meillä on aloitettu molempien lasten kohdalla 6kk:n iässä ja kokemuksieni mukaan pian pissivaipatkin vähenevät ja sitten ne pestään normaalin vaate-tai lakanapyykin joukossa. Kakat 9kk:n ikäinen tekee jo pääasiallisesti pottaan.

Kokemukseni mukaan ihan pienen vauvan kohdalla vaippahuolto vie hieman enemmän aikaa, kun likavaippoja tulee määrällisesti enemmän. Toki sekin riippuu hyvin paljon vauvasta, mutta meillä maitokakkaa oli vaipassa useita kertoja päivässä ja pissikin saattoi tulla vaikka tunnin välein. Meidän lapset eivät ole viihtyneet märässä vaipassa. Joku voisi kokea useat vaipanvaihdot työlääksi, mutta itse olen kokenut ne vain hyvänä. Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus kehittyy sekä vauva oppii motorisia taitoja hoitotoimenpiteiden yhteydessä.

Tulevissa postauksissa esittelen tarkemmin erilaisia vaippatyyppejä. Muitakin postaustoiveita voi esittää. Lopuksi vielä kuva meidän ilmavasta säilytyksestä eli ritiläkorit, missä on pyykkinarua.

Kommentit

Suositut tekstit